Main menu:

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit on tärkeä ravinnosta saatava kehon energialähde. Hiilihydraatti ei ole kuitenkaan ihmisellä välttämätön.

Hyvät hiilihydraatit saadaan mm. kokojyväviljatuotteista ja kasviksista. Ne antavat keholle energiaa ja samalla saadaan myös tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Erityisesti liikuntaa harrastavalle ihmiselle hiilihydraatit tuovat lisäenergiaa.

Glykeeminen indeksi

Glykemiaindeksi tai glykeeminen indeksi, GI, verensokerissa hiilihydraattien aiheuttamaa muutosta verrattuna johonkin referenssiruoka-aineeseen. Referenssiruoka-aineena voi toimia esimerkiksi glukoosiliuos tai erittäin vaalea leipä. Suuri glykemiaindeksi tarjoitta sitä, että verensokeri nousee nopeasti eli vereen vapautuu paljon insuliinia. Pieni glykemiaindeksi tarkoittaa hitaampaa verensokerin nousua.

Korkea glykemiaindeksin omaavia ovat mm. peruna, monet leivät, vaalea riisi, murot, makeiset ja monet keksit. Matala tai matalahko glykeminen indeksi löytyy mm. seuraavilla tuoteryhmillä: kasvikset, pasta ja kokojyväleivät.

Maltodekstriini

Maltodekstriini on palautus- ja urheilujuomissa käytettävä hiilihydraatti. Se on ns. pitkäketjuinen hiilihydraatti. Se nostaa verensokeria paljon, mutta koska se on pitkäketjuinen hiilihydraatti, verensokeri laskee kuitenkin hitaammin kuin lyhyempikesjuisia hiilihydraatteja kätettäessä.

Maltodekstriini on itseasissa pelkkää energiaa. Energiasisällön perusteella sitä voisi verrata valkoiseen sokeriin. Se ei myöskään sisällä keholle tärkeitä vitamiineja tai mineraaleja.