Main menu:

Proteiinit

Proteiini on solujen tärkein rakennusaine. Proteiinit ovat rasvan lisäksi elimistölle välttämättömiä. Hiilihydraatit eivät ole.

Aminohapot muodostavat proteiinit. Aminohappojen laatuja ja määrä vaikuttaa proteiinien ”laadukkuuden” ravintona. Liha, kala, kana, kananmunat ja maitotuotteet sisältävät hyvää proteiinia eli ne sisältävät elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot.

Henkilön tulisi syödä proteiinia päivittäin noin 1 – 2 gramama per painokilo. Jos liikkuu paljon, proteiinintarve kasvaa. Erityisesti aktiivisesti voimalajeja harrastavan tulisi saada proteiinejä vähintään 2 grammaa per painokilo.

Proteiinijauheet

Proteiinijauheet sopivat palautusjuoman rakennusaineeksi. Tavallinen kuntoilijakin voi hyödyntää proteiinit ja hiilihydraatit sisältävää palautusjuomaa. Voimalajien harrastajat sekä kehonrakentajat usein haluavat usein painottaa proteiinejä palautusjuomassa.

Proteiinijauheet laihduttajalle

Proteiinijauheet laihduttajalle, erityisesti karppaajalle, ovat hyödyllisiä. Niiden avulla on helppo pitää ruokavaliossa runsaasti proteiinejä. Jos laihduttaja ei pidä huolta saatavien proteiinien määrästä, niin voi kehon lihasmassa pienentyä. Kun lihasmassa pienenee myös kehon energiantarve pienenee ja laihtuminen hidastuu.

Proteiinijauheet eroavat varsinkin elimistöön imeytymisnopeuden suhteen. Eri proteiinijauhe sisältää eri määrän erilaisia aminohappoja.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota proteiinijauheen siihen, kuinka hyvin proteiinijauhe sekoittuu nesteeseen. Osa proteiinijauheista ovat koostumukseltaan sellaisia, että ne ovat turhauttavia sekoittaa jopa shakerissa. Jopa pitkän ravistuksen jälkeen lopputulos voi olla paakkuinen kun taas toiset proteiinijauheet sekoittuvat todella hyvin.

Heraproteiini

Heraproteiini koetaan laadukkaimmaksi proteiiniksi palautusjuomiin. Heraproteiinin imeytyminen on nopeaa. Se pystyy tehokkasti siirtämään elimistön pois harjoittelun aiheuttamasta katabolisesta tilasta. Katobolinen tila on ns. kudoksia hajoittava tila.

Heraproteiini on peräisin maidosta. Laadukkaimmat heraproteiinit ovat isolaatti-pohjaisia. Isolaatti heraproteiinit sisätävät yhä heran ainesosia. Konsentraatti heraproteiinit eivät ole yhtä laadukkaita.

Kaseiini

Kaseiini proteiinia saadaan myös maidosta. Se eroaa heraproteiinista monin eri tavoin. Kaseiini imeytyy hitaasti. Sen vaikutus kestää pitkään ja se vapauttaa proteiinia kehon käyttöön tasaisemmin. Kaseiini toimiikin hyvin esim. välipalana.

Maitoproteiinijauheet

Maitoproteiinijauheet sisältävät molemmat maitoproteiinit. Mukana on siis heraproteiini ja kaseiini. Yleensä kaseiiniä on noin 4/5 ja heraproteiinia 1/5.

Soijaproteiini

Soijaproteiini on koettu laadukkaimpana kasveista saatavana proteiinina. On mm epäilyty, että soijaproteiini voisi ehkäistä eturauhassyöpää. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa sen kilpirauhasta aktivoivan vaikutuksen vuoksi. Soijassa on runsaasti seuraavia ainesosia: glutamiini, arganiini ja BCAA aminohappoja.